Emilka – Osamotniona, niezrozumiana księżniczka

przez admin

Emilka urodziła się z wrodzoną zamartwicą urodzeniową spowodowaną przez posocznicę. Lekarze postawili diagnozę – mózgowe porażenie dziecięce. Emilka ma problemy z chodzeniem i nie może poradzić sobie ze zmieniającym się napięciem mięśniowym. Dziewczynka nie może rozwijać się tak jak jej rówieśnicy i wymaga ciągłej i systematycznej rehabilitacji, która pozwoli jej w przyszłości osiągnąć samodzielność i niezależność od osób trzecich.

Od urodzenia otaczana czułością i miłością matki dzielnie, z determinacją znosiła rehabilitacją i dzięki temu jest w stanie choć trochę sama się poruszać. Jednak życie pisze swoje, tak jak w tym przypadku, najgorsze scenariusze. W marcu 2020 roku, w bardzo krótkim czasie zmarła na nowotwór jej mama. Jak wytłumaczyć to Emilce? Czy ktoś ją zastąpi? Na pewno nie!

Każdy z nas wie, jak trudno odnaleźć się takiej sytuacji, zaufać, odbudować taką wieź. Nie każdy obciążany jest dodatkowymi trudami? Prosimy więc o pomoc i wsparcie dla Emilki.

Tytułem: „wpłata dla Emilki”