Radziu potrzebuje Twojej pomocy!

Mam na imię Radek i urodziłem się 1 stycznia 2014r. Tuż po porodzie wykryto u mnie zakrzep w tętnicy biodrowej. Kilka dni później odezwał się drugi zakrzep – w głowie, który doprowadził do dużego udaru lewej półkuli mózgu. Nie dawano mi wtedy szans na świadome funkcjonowanie i życie. Tymczasem tydzień po odstawieniu leków przeciągnąłem się, wypiłem ogromną butlę mleka i byłem niemal najgłośniejszym dzieckiem na oddziale szpitalnym 😉

Kolejno zdiagnozowano u mnie chorobę SMA- rdzeniowy zanik mięśni, co wymagało wykonania tracheotomii, a także systemu karmienia dojelitowego PEG. Dziś, po 2 latach od tych wydarzeń jestem chłopcem, który mentalnie rozwija się jak dzieci w moim wieku. Można jednak powiedzieć, że choroba więzi mnie w ciele. SMA to wada genetyczna, która powoduje, że w organizmie brakuje białka odpowiedzialnego za napięcie mięśni, dlatego ciało niewiele może. Jedyne, co może powstrzymywać chorobę, to codzienna rehabilitacja, ogrom sprzętów medycznych i ortopedycznych oraz mnóstwo ciężkiej i kosztownej pracy.

Terapia logopedyczna, rehabilitacja ruchowa, zajęcia z psychologiem, pionizacja i wiele innych zajęć to moja codzienność. Chcę jednak podjąć ten wysiłek. Dziś też pojawia się cień nadziei na leczenie. W procesie dopuszczenia do obrotu pojawił się lek, który wstrzymuje postęp choroby jednak, kiedy uda się go dostać- na razie nie wiadomo. Jestem dobrej myśli i ogromnie liczę na pomoc!

Tytułem: „wpłata dla Radzia”

Potrzebna Kwota: 1200 zł miesięcznie

Pozostało czasu do zbiórki całej sumy na leczenie

days