Góralskie tradycje to niezwykle bogate dziedzictwo
kulturowe. W gazdówce osoby z niepełnosprawnościami uczestniczyły w prelekcjach
na temat tradycyjnego kulturowego wypasu w Karpatach (wypas ok. 1000 owiec na
halach) oraz w pokazie obróbki wełny na starych i nowych sprzętach – gręplach,
kołowrotkach i motowidłach. Każdy otrzymał kłębki wełny i pod okiem instruktora
wykonał własnoręcznie dekoracje z wełny. W dalszej części odbył się pokaz
klagania mleka oraz degustacja produktów regionalnych: korbacze, gołki, serki
gazdowskie, oraz dodatkowo degustacja bundz, wykonanego podczas pokazu. Na
zakończenie uczestnicy zadania zwiedzili wystawę pasterską podczas której
prezentowane były m.in: drewniane narzędzia do wyrobu serów (gelaty, puciery,
czerpaki, ferule), oraz inne sprzęty; dzwonki pasterskie, fujarki i palice oraz
wykonywane wyroby z wełny. Projekt realizowany przy wsparciu
finansowym Województwa Małopolskiego
Poniżej znajdziesz informacje o danych, które zbieramy za pomocą plików cookie i w jakim celu. Nie musisz wyrazić zgody na wszystkie z nich. Zawsze masz możliwość zmiany swoich preferencji na stronie polityki prywatności.